Keniareis 2018

Tijdens de voorjaarsvakantie zijn wij met 8 van onze derde klas leerlingen naar Kenia geweest. De leerlingen die zijn meegeweest zijn: Caitlin, Ella, Kelly, Kiran, Levi. Max, Sep en Tarik.

Het doel van onze reis was om te bekijken hoe het sponsorgeld dat ieder jaar wordt opgehaald tijdens verschillende inzamelacties wordt besteed en het kennismaken met de leerlingen die we sponsoren met een studiebeurs. Dit doen wij in samenwerking met de stichting KidsinKenia.
Het is een drukke, intensieve week geweest waarbij we heel veel indrukken hebben opgedaan. We hebben geweldige mensen leren kennen en mooie, indrukwekkend dingen gezien.
Tijdens het eerste weekend gaan we op safari in Tsavo Park East. Dit is een park van bijna 14.000 km². We rijden in 4x4 safari-auto’s en we zien tijdens onze safari’s heel veel wilde dieren. Olifanten, zebra’s, leeuwen, impala’s, maar ook bavianen, buffels en giraffen. Het is geweldig om deze dieren van dichtbij en in hun natuurlijke habitat te kunnen zien.
Op maandag, dinsdag en woensdag brengen we een bezoek aan de Vitsangalaweni school. Deze school wordt al een aantal jaar ondersteund door de stichting KidsinKenia. KidsinKenia heeft, samen met andere sponsors,  o.a. gezorgd voor de bouw van klaslokalen, sanitairgebouwen en waterputten. Ook sponsoren zij leerkrachten bij het volgen van een opleiding.
Tijdens de drie dagen dat wij te gast waren op de Vitsangalaweni school hebben we meerdere dingen gedaan. Onze leerlingen hebben in de groepen 6, 7 en 8 lesjes gegeven over Nederland. Onze leerlingen hadden dit thuis al voorbereid en gezorgd voor kleine stroopwafels om te proeven, er waren puzzeltjes om te doen voor de Keniaanse leerlingen. Het was voor onze leerlingen natuurlijk best een beetje spannend, maar ze hebben het hartstikke goed gedaan. Levi en Kiran hadden zelfs wat dropjes meegenomen om te proeven, maar dit viel niet in de smaak. De Keniaanse leerlingen begrepen niet dat veel Nederlanders dit een lekker snoepje vinden. De stroopwafels daarentegen waren een groot succes.
Tijdens de kerstshows afgelopen december hebben onze leerlingen oliebollen en chocomel verkocht voor KidsinKenia en van de opbrengst zijn er school- en sportmaterialen gekocht voor Vitsangalaweni. De sportmaterialen (voetballen, springtouwen, fluitjes, keepershandschoenen) hebben we meegenomen uit Nederland en de schoolmaterialen hebben we laten kopen in Kenia, om zo de Keniaanse economie te ondersteunen. Op het ‘s Gravendreef College hebben we sportshirts ingezameld om mee te nemen naar Kenia en we hebben wel 200 shirts in allerlei maten kunnen doneren. 
Iedere leerling van de Vitsangalaweni school heeft een schriftje en een pen of potlood ontvangen. En verder zijn er leesboeken en educatieve wandposters gedoneerd.
We waren ook in de gelegenheid om de leerlingen te ontmoeten die we sponsoren met een studiebeurs. Dit was een heel speciaal moment. 12 Studenten zitten inmiddels op de middelbare school en 4 hiervan zijn afgelopen januari begonnen. Zij moesten nog hun sponsorcontract met KidsinKenia en met ons tekenen en wij waren aanwezig bij dit officiële en feestelijke moment.
Onze leerlingen zijn uitgebreid in gesprek gegaan met de Keniaanse sponsorleerlingen, zij zijn allemaal leeftijdsgenoten en zij hebben gepraat over veel verschillende onderwerpen: familie, toekomst, vrije tijd, hobby's, school, etc. Het was voor ons heel bijzonder om te zien hoe gemakkelijk en geanimeerd deze gesprekken in het Engels verliepen. Wat een kanjers zijn onze Nederlandse en Keniaanse leerlingen.
Op onze laatste dag in Kenia zijn we op bezoek geweest op de Mkuduru school. Dit is een school die sinds kort wordt ondersteund door KidsinKenia en hier zien we dat er nog maar 2 stenen klaslokalen zijn, de andere lokalen zijn gemaakt van leem. En dit allemaal voor ruim 300 leerlingen.
KidsinKenia opent tijdens ons bezoek het pas gebouwde sanitairgebouw voor meisjes en de eerste steen wordt gelegd voor de bouw van 2 nieuwe stenen lokalen. Wat een feestelijk moment.
We ontmoeten ook hier de leerkrachten en de directeur, stuk voor stuk toegewijde en betrokken mensen. Er zijn ook allerlei vertegenwoordigers van de gemeente en de overheid aanwezig en in hun speeches laten ze weten hoe belangrijk onderwijs is. Sinds 2003 is het verplicht voor alle kinderen om naar de basisschool te gaan. Voor de basisschool hoeft geen schoolgeld betaald te worden, maar ouders moeten wel een schooluniform kopen voor hun kind en af en toe wat schoolmaterialen zoals een schrift of een pen.
Donderdagnacht vertrekken we weer naar huis. Onze koffers zijn een stuk lichter doordat we al onze donaties in Kenia hebben achtergelaten, maar we nemen koffers vol indrukken en ervaringen mee terug naar Nederland. 
Klik hier voor een uitgebreid reisverslag geschreven door de 8 leerlingen die mee op reis zijn geweest.
Wil je meer weten over KidsinKenia, klik dan op deze link: www.kidsinkenia.nl
Petra Molegraaf en Nicole de Winter

Media
  • 1.JPG